FOLEGANDROS: İlk görüşte aşık olacağınız Yunan adası

Sizi şimdi çok az kişinin ismini duyduğu bir Yunan adasıyla, Folegandros’la tanıştıracağım. Ben de ilk defa bu yaz başında Yunan arkadaşım Yiannis sayesinde haberdar oldum bu küçük ve sakin adanın varlığından. Fotoğraflarını görür görmez de seyahat planları yapmaya başladım zaten. Nihayetinde de Temmuz’da Yiannis ve nereyekacsak.com ekibinden Buket ile Tuğçe’nin de dahil olduğu sekiz kişilik kafa dengi, eğlenceli bir arkadaş grubuyla soluğu Folegandros’ta aldım.

folegandros (2)

Beni ilk görüşte işte Folegandros’un bu manzarası çarptı. Şükürler olsun ki gidip bu manzarayı canlı canlı görmek, fotoğrafını çekmek de kısmet oldu. 🙂

Aslında 11 günlük, Sakız Adası, İos ve Paros’un da dahil olduğu bir Yunan adaları turu yaptık. En uzun süreyi de, dört geceyle Folegandros’a ayırdık. Ama yetmedi, huzura, tertemiz denize doyamadık. Hepimizin en beğendiği, en çok etkilendiği ada burası oldu. Mavi veya yeşil pencereli beyaz evleri, masal gibi sokakları ve enfes plajlarıyla sanırım hayatımda gördüğüm en güzel yerlerden birisiydi.

folegandros (4)

Sekiz kişilik mükemmel Folegandros ekibimiz

Şimdiden çok özlediğim Foleganros’u anlatacağım bol fotoğraflı bu yazımda size Yunanistan’ın Sezen Aksu’su diyebileceğimiz Haris Alexiou’nun Elenitsa şarkısı eşlik etsin. Dinlemek için burayı tıklayın.

 

INSTAGRAM: @orcundalarslan

 

FOLEGANDROS İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER

Aralarında Santorini ve Mikonos’un da bulunduğu Kiklad Adaları’ndan birisi olan Folegandros gerçekten de küçücük bir ada, uzunluğu yalnızca 13 km. Adada uzunluğu 9 km olan tek bir ana yol var. Toplam nüfusu 750’nin biraz üzerinde. Folegandros’ta yalnızca üç yerleşim yeri var: Adanın merkezi Hora, limanda yer alan Karavostasis ve Ano Meria köyü.

 

folegandros-yollari

Adanın tek anayolu…

Folegandros’un sarp kayalıklardan oluşan coğrafi yapısıyla birlikte en etkileyici yanı kesinlikle mimarisi. Özellikle adanın merkezi sanki gerçek değil de çizgi film ya da masal köyü gibi duruyor. Tek ya da iki katlı, kendi küçük bahçemsi balkonu olan, kapı ve pencereleri genellikle deniz mavisi ya da açık yeşile boyanmış olan kutu gibi beyaz evler var. Sokalar taş, taşların arası da beyaz boyalı.

folegandros-hora (15)

Sizce de “evler gerçek gibi durmuyor” derken haklı değil miyim? 🙂 İnsan bu evlerin içinde oturmaya kıyamaz yeminle 😀

folegandros-hora (12)

Sokaklardaki taşların beyaz boyası azıcık da olsun silinince hemen boyasını yeniliyorlar. Yenileyen de belediye değil, boyanın silindiği yerdeki ev ya da dükkanın sahipleri. Helal olsun.

Ada küçük olduğu için insan bir süre sonra esnafın, kahvelerde oturan yaşlı amcaların simasını artık tanır oluyor, selamlaşıyor. Hatta artık turistler bile tanıdık geliyor. Bu arada turist demişken, yakınlarındaki Santorini ya da Mikonos gibi turist kaynayan bir ada hiç değil. Olan turistlerin çoğu da ya yerli Yunan turist, ya da İtalyan. Folegandros halkı Türk turistlere de çok alışkın olmadıkları için, Türk olduğumuzu anlar anlamaz yüzleri gülüyor, inanılmaz ilgi gösteriyorlar, sıcak davranıyorlar. Çok seviyorlar bizi.

folegandros-hora (7)

Arada selamlaştığımız yaşlı amcalar tavla oynarken… Folegandros’un en güzel yanlarından birisi, geleneksel hayatın hala devam etmesi.

Folegandros’u hep övdüm ama adanın negatif yönleri hiç mi yok derseniz hemen söyleyeyim. Beni pek rahatsız etmese de, havası diğer Kiklad Adaları gibi genellikle rüzgarlı. Bizim orada kaldığımız dört günün üçü rüzgarlıydı ama rüzgar günlük hayatı etkilemiyor hiç. Çünkü adanın merkezinde sokaklar dar ve labirent gibi, bu sayede rüzgar içerilere giremiyor. Folegandros’un kurak yapısının sebebi de yine bu rüzgarlar. Bu yüzden pek ağaç yetişmiyor ama kasabanın içinde rüzgar engellendiği için başta limon olmak üzere çeşitli ağaçların olduğu küçük bahçeler var.

folegandros-hora (14)

İşte küçük bahçelerden bazıları… Bu kadar rüzgarın tabii faydası da yok değil. Rüzgarlar sayesinde Foleganros’ta gün içinde bunaltıcı bir sıcak olmuyor pek. Hatta akşamları serin bile olabiliyor hava. O yüzden özellikle de kızların yanlarında, uzun kollu bir şeyler getirmelerinde fayda var.

FOLEGANDROS’TA GEZİLECEK YERLER

Folegandros minicik bir ada olduğundan dolayı gezilecek tek yerler adanın köyleri. Adada köyler arasında ulaşım belirli saatlerde hareket eden otobüslerle sağlanıyor. Otobüs ücreti hemen her yere 2 Euro civarında. Taksi de bir diğer seçenek ancak adada tek bir taksi olduğu için denk gelmeniz çok zor 🙂 Araba kiralayabilirsiniz ama o da çok gereksiz olur.

HORA

Birçok Yunan adasında olduğu gibi Folegandros’ta da adanın merkezine Hora, İngilizce yazımıyla Chora deniyor. Adanın nüfusunun neredeyse yarısı burada yaşıyor. Hora, 200 metre yüksekliğindeki sarp kayalıkların hemen dibine kurulmuş. Sanki oraya asılmış gibi duruyor. Önünde küçücük terası olan beyaz evlerden oluşan mimarisini çok iyi korumuşlar. Evlerin, dükkanların birçoğu çiçeklerle, begonvillerle süslenmiş. Trafiğe kapalı sokakları o kadar güzel görünüyor ki insan aynı yerden on defa geçse de hiç sıkılmıyor. Ağaçların gölge yaptığı birkaç tane de küçük meydanı var. Bir de birçok sokak arasından açılan harika manzaraları. Bu arada Hora her ne kadar küçük bir yer olsa da köyde tavernalardan şirin kafelere, hediyelik eşya dükkanlarından fırına, dondurmacıya ve süpermarkete kadar yok yok.

folegandros (1)

Hora’da evler sanki bir anda uçurumun kenarından kayacak gibi duruyor. Folegandros 1566’dan 19. yüzyıla kadar Osmanlı hakimiyetindeymiş. İnsan şu manzaraya bakınca “eğer ada hala bizde olsaydı, burada bu küçük beyaz evler yerine en az 3-5 katlı çirkin apartmanlar ya da kocaman oteller görürdük” diye düşünüyor maalesef.

folegandros-hora (5)

Hora sokakları

folegandros-hora (6)

Sokaklar sanki çirkinmiş gibi bir de çiçeklerle süslemişler 🙂

folegandros-hora (9)

Folegandros’un mimarisinin en belirgin özelliği, evlerin girişindeki bu minik teraslar. Ya da bunlara balkon ya da bahçe mi denir acaba bilemedim. Ne dersiniz?

folegandros-hora (13)

Süpermarketi bile böyle şirin olan bir köyü gel de sevme!

folegandros-hora (4)

Hora’nın alışveriş caddesi. Hediyelik eşyalarınızı buradan alabilirsiniz.

folegandros-hora (11)

Bir kafenin önü… İnsanın bir şey içeceği yoksa da oturası geliyor görünce 🙂

folegandros-hora-manzara (1)

Hora’da Pounta Meydanı’ndan izlemeye doyamayacağınız harika manzara. Gece de gelin buradan manzarayı izleyin derim. Karanlık denizi izlemek, yıldızlara bakmak çok etkileyici oluyor. İnsana hem bir sonsuzluk hissi veriyor, hem de ürpertiyor. Bir yandan da hayranlık duygusu uyandırıyor. Tarif etmesi zor.

folegandros-hora-manzara (2)

Ülkemizin stresli ve kaotik havasından sonra Hora’da şu nefes kesici manzaraya nazır oturmak o kadar dinlendiriciydi ki anlatamam. Gel de özleme Folegandros’u şimdi! 🙂

Hora’da görülmesi gereken yerlerin başında, köyün tam ortasında yer alan Kastro geliyor. Burası adanın en eski yerleşim yeri, Venedikliler zamanından kalma. Mimarisi kendine has. Tam fotoğraflık. Turizmden etkilenmemiş, o yüzden günlük hayat olduğu gibi devam ediyor Kastro’da. Öyle koşuşturmalı değil tabii, sakin. Folegandros’un en yüksek yerlerinden birinde konumlanmış olan Panaya Kilisesi ise ziyaret etmeden dönmemeniz gereken bir diğer yer. Kilisenin bildiğiniz diğer kiliselerden bir farkı olmasa da mutlaka çıkmanızı tavsiye ederim, zira manzarası efsane, özellikle de günbatımında.

folegandros-hora-kastro (5)

Kastro sokakları… Öyle bir oturmuşum ki sanırsın mahalle bizim 🙂

folegandros-hora (3)

Panaya Kilisesi için hem Hora’nın hem de adanın simgesi diyebiliriz.

folegandros (3)

Kiliseye Pounta Meydanı’ndan, bol zigzaglı patika bir yoldan çıkılıyor.

folegandros (6)

İşte tüm adanın ayaklarınızın altında olduğu muhteşem gün batımı…

KARAVOSTASİS

Karavostasis, limanın bulunduğu köy olduğu için aslında Folegandros’ta ilk ayak basılan yer. Adanın genel mimari dokusunu burada görmek mümkün. Küçük bir de plajı var.

folegandros-liman-karavostasis (4)

Karavostasis

folegandros-liman-karavostasis (2)

Karavostasis sokakları

ANO MERİA

Ada nüfusunun 300’e yakınının yaşadığı Ano Meria’da evler birbirinden uzakta konumlanmış. Köyde evler dışında birkaç tane taverna ve kafe ile küçük, şirin bir okuldan başka neredeyse hiçbir şey yoktu. Çok merak edenler gidebilir ama görecek pek bir şey yok. Otobüsle gitmek mümkün ama günde sadece birkaç sefer var. Biz köye koca gruptan yalnızca üç kişi gittik. O yüzden otostop çektik. Ada o kadar küçük ki daha önce otostop çektiğimiz Fransız turistlere denk geldik 🙂 O yüzden bizi indirirken “saat 7’de dönüyoruz, gecikmeyin” diye espri de yaptılar. 😀

folegandros-ano-meria (5)

Ano Meria’nın genel görünümü

folegandros-ano-meria (1)

Her şeyden uzakta, deniz gören böyle bir eviniz olsun ister miydiniz? Oldu diyelim, yaz-kış burada yaşayabilir miydiniz? Bir düşünün bakalım 🙂

folegandros-ano-meria (2)

Köydeki şirin bir kafe

folegandros-ano-meria

Burası da Ano Meria’da gördüğümüz ilginç bir taverna, zira aynı zamanda bakkal olarak da kullanılıyor. Her türlü ürün satılıyor.

FOLEGANDROS’NİN EN GÜZEL PLAJLARI

Bir adanın bütün plajları mı bu kadar güzel olur arkadaş? Güzelliğini geçtim, her biri inanılmaz berrak ve temiz. Hiçbir plaj organize değil bu arada. Yani öyle şezlong filan aramayın, havlunuzu serip üstüne oturuyorsunuz. Yiyecek içecek alabileceğiniz de sadece iki plaj var. Diğer plajlara giderken yanınızda yiyeceğinizi, içeceğinizi de götürmeniz gerekiyor.

Bir de plajlara ulaşım biraz zor. Yalnızca Agali Plajı’na araçla gidilebiliyor. Diğerlerine ulaşmak için ya patikalardan yürümek ya da Agali Plajı’ndan veya Karavostasis’ten noktalardan kalkan teknelere binmeniz gerekiyor. Patikalardan gitmek bazen yorucu olsa da zevki ayrı oluyor.

folegandros-agali-otobus

Agali’ye gün boyunca Hora’da postanenin yanından kalkan ve 30 küsur yaşında filan olduğunu tahmin ettiğim bu otobüsle gidebilirsiniz. 🙂 Çok nostaljik. Ücreti de 2 Euro.

folegandros-patika (2)

Bazı plajlara işte böyle tablo gibi manzara sunan patikalardan ulaşılıyor.

Bu arada Folegandros’taki neredeyse tüm plajlar nüdistlere açık ama öyle tek tük değil, bayağı çok nüdist görüyorsunuz. Genç, yaşlı fark etmiyor, çırılçıplak geziniyorlar. Kimse de kimseye bakmıyor. Bir tek biz Türkler birbirimize “şuna bak, buna da bak” diye, güya kimseye çaktırmadan birbirimize göstermeye çalışıyoruz. 🙂

GALİFOS PLAJI

Adada kesinlikle en sevdiğim plaj olan Galifos’a, Agali Plajı’ndan, dağların yamacında, denize paralel bir patikadan gidiliyor. Küçücük, taşlı bir koy ama suyu muhteşem. Suyu o kadar berrak ki yukarıda, tepelerden bakınca bile denizin içindeki taşlar belli oluyor.

folegandros-patika (1)

Galifos’a giden patika yol

folegandros-galifos

Patikadan plajın görüntüsü

folegandros-galifos (6)

Adanın genelinde hava rüzgarlı olduğunda bile iki yüksek tepe arasında yer alan Galifos Plajı’nda deniz düz oluyor.

folegandros-galifos (4)

Deniz böyle temiz ve düz olunca insanın saatlerce sudan çıkası gelmiyor. Aslında denize böyle güzel, sakin ve temiz plajlarda girmek bir nevi terapi gibi geliyor insana. En azından bana. Bütün pisliklerden, kötülüklerden arınmış gibi hissediyorum kendimi.

folegandros-galifos (2)

Foleganros’taki en çok nüdisti Galifos’ta gördük.

LİVADAKİ PLAJI

Folegandros’ta en sevdiğim ikinci plaj da burası oldu. Tıpkı Galifos gibi iki tepenin arasına sıkışmış uzun ince bir koyda yer alıyor. Plajın bir kısmı ve denizin içi taşlı. Suyu da nasıl temiz anlatamam. Livadaki’ye Agali Plajı’ndan tekneyle yol 20 dakikada filan sürüyor. Ücreti de gidiş-dönüş 10 Euro.

folegandros-agali-manzara (2)

Agali’den Livadaki’ye fotoğrafta en önde duran tekne ile gidiliyor.

folegandros-livadaki (5)

Livadaki Plajı

folegandros-livadaki (4)

Plaj ahalisi

folegandros-livadaki (3)

Plajın taşları birazcık büyük, özellikle de denizin giriş kısmında. O yüzden çok beklemeden hemen suya dalmakta fayda var. İnsan taşlardan şikayet etse de inan suya atlar atlamaz hemen unutuyor.

folegandros-livadaki (2)

Livadaki Plajı’nda kumsal dışında bir de düz, kayalık bir kesim var. İnsanlar havlularını serip yatıyor.

folegandros-livadaki

Biz işte o kayalıkların en tepesine tırmandık ve bu gördüğünüz yerde Ege Denizi’ni izleyerek yarım saat böylece oturdum. Allah’a yarattığı güzelliklerden dolayı şükrettiğim anlardan birisiydi. Sonra düşündüm. Kimse kimseye karışmasa, herkes birbirine zarar vermeden özgürce yaşayabilse, insanlar maddi ve manevi kötü hırslarından arınsa dünya aslında çok ama çok güzel bir yer… Sonra da dua ettim herkesin bu güzellikleri fark edebilmesi için…

AYOS NİKOLAOS PLAJI

Diğerlerine göre daha büyük ve kumlu bir plaj. Daha doğrusu plaj kumlu ama denizin giriş kısmı ve içi taşlı. Tabii ki su yine pırıl pırıl. Plaj boyunca gölge yapan ağaçlar var. Plajın iki tane de tavernası var. Biri hemen plajda, diğeri de tepeden bakıyor. Tek dezavantajı diğer plajlara kıyasla biraz daha kalabalık olması. Plaja isterseniz Agali Plajı’ndan gidiş-dönüş 5 Euro ödeyerek tekneyle, isterseniz de yine Agali’den patika yollarla gidebilirsiniz.

folegandros-patika (3)

Ayos Nikolaos Plajı’na uçurumun kenarındaki patika yoldan mavinin çeşit çeşit tonlarını sunan Ege Denizi manzarasına bakılarak 15-20 dakikada yürünebiliyor. Ben düz yolda yürüyormuş gibi yürüsem de yükseklik korkusu olanlar için bu patika yol biraz ürkütücü olabilir ama bu manzara için kesinlikle değer.

folegandros-ayos-nikolaos (3)

Ayos Nikolaos, İngilizce yazımıyla da Agios Nikolaos Plajı… Nasıl dalasım geldi şimdi o suya!

folegandros-ayos-nikolaos (1)

Plajın aşağıdan görüntüsü

folegandros-ayos-nikolaos (2)

Burası da tepedeki taverna

KATERGO PLAJI

Katergo, Folegandros’un en ünlü plajı. Plaj kumlu ama denizin içi taş. Geniş bir plaj. Yer yer kayalıklar var. Kimi kayalıklar üzerine uzanılacak kadar düz, o yüzden iyi oluyor. Bazıları gölge de yapıyor. Denizin rengi açık mavi, açıklara doğru koyulaşıyor mavinin tonu. Tabii ki yine tertemiz. Normalde görenin bayılacağı bir koy ama biz Folegandros’ta o kadar güzel, minik plajlarda denize girdik ki buraya biraz burun kıvırdık. Tabii denizin dalgalı olmasının da etkisi vardı bunda 🙂 Katergo Plajı’na limandan, yani Karavostasis’ten tekneyle gidiliyor. Ücreti gidiş-dönüş 9 Euro.

folegandros-katergo (1)

Karavostasis’ten Katergo’ya giden tekne… Adada tekne ücretleri neden bu kadar pahalı anlamadım.

folegandros-katergo (3)

Katergo Plajı’nda diğer plajlarda olduğu gibi hiçbir tesis yok. Suyunuzu, yiyeceğinizi, içeceğinizi yanınızda götürmeyi sakın unutmayın!

folegandros-katergo (6)

Dalgalara rağmen adaya plajın tam karşısındaki adaya yüzmeye çalıştık ama yarı yolda pes edip döndük! 😀

folegandros-katergo (5)

Nasıl ama suyun rengi?

AGALİ PLAJI

Çevresinde tavernalar ile birkaç tane otel bir plaj. Denizin rengi güzel olsa da diğer plajlara kıyaslayınca çok hoşumuza gitmediği için Agali’de denize hiç girmedik. Her defasında diğer plajlara ulaşım üssü olarak kullandık.

folegandros-agali (2)

İşte Agali Plajı

folegandros-agali (1)

Bu da daha yakından görüntüsü. Hemen sağındaki küçücük plaja da dikkat! 🙂

FOLEGANDROS’TA YEME, İÇME, GECE HAYATI

Adanın merkezi denizden yüksekte olduğu için Folegandros’ta balık ürünleri çok yaygın değil. En ünlü yemekleri matsata dedikleri ev makarnası. Yanında genellikle keçi etiyle servis ediliyor. Tavşan da Folegandros mutfağında sıkça kullanılıyor. Biz denemedik ama bir de karpuzenia denilen karpuzlu tatlıları meşhur.

Gündüzleri Hora’nın sokakları sakin olsa da akşamları hareketleniyor. Neredeyse bütün tavernalar tıklım tıklım doluyor. Yemek sonrasında genç turistler köy meydanındaki kilisenin civarında toplanıyor. Bir kısmı da köyün barlarında ya da tek gece kulübünde takılıyor.

folegandros-hora (1)

Folegandros’ta gündüz denizin tadını çıkarırken akşamları da sosyalleşmeyi ihmal etmedik 🙂

Bu arada hemen belirtmekte fayda var. Folegandros’ta neredeyse hiçbir yerde kredi kartı geçmiyor. O yüzden yanınızda nakit para ya da en azından bankamatik kartı bulundurmanızda fayda var. Her öğün için içkiniz dahil ortalama 15-20 Euro ödeyeceğinizi hesap edin.

PİATSA: Köyün küçük meydanında bir taverna. Deniz ürünlerinden ziyade matsata gibi yerel lezzetlerin tadına bakmak için ideal. Kel alaka ama ev usulü patatesleri aşırı lezzetli, mutlaka deneyin.

folegandros-hora-gece (2)

Piatsa

HRİSOSPİLİA: Balık lokantaıs. Yemekleri mükemmel olmasa da gayet iyiydi. Diğer yerlere göre biraz daha pahalı bir taverna. Akşam saat 21-21:30 gibi tavernanın dışarısındaki masada otururken dolunay tam karşıda inanılmaz güzel görünüyor. Tabii farklı aylarda farklı saatlerde de geliyor olabilir bu görüntü.

folegandros-hora (2)

Hrisospilia

NİCOLAS’ PLACE: İngilizce isimli mekanları sevmesem de köyün ana meydanındaki bu mekan kahvaltı için oldukça ideal. Değişik omletleri var. Çalışanları da esprili.

folegandros-hora (8)

Nicolas’ Place

POUNTA: Bir başka kahvaltı mekanı. Aynı ismi taşıyan Pounta Meydanı’nda. Geleneksel dekoru çok güzel, bahçesi çok keyifli.

folegandros-hora (16)

Pounta

KALİMNİOS: Eğer bizim gibi ıstakozlu makarnaya bayılıyorsanız, limandaki Kalimnios’a mutlaka uğramalısınız ama tabii önceden arayıp o gün ıstakoz olup olmadığını öğrenmekte fayda var. Istakozlu makarnanın kilosu 40 Euro. Biz 5 kişi 3 ıstakozu paylaştık. Toplam 140 Euro’ya denk geldi, yani kişi başı 37,5 Euro. Pahalı ama o kadar lezzetli ki değer mi değer.

folegandros-liman-karavostasis (7)

Kalimnios’un tadı damağımda kalan ıstakozlu makarnası

ASTARTİ: Yine Hora’nın küçük meydanında geleneksel, içinde biraz da hüzün bulunan Yunan şarkıları çalan küçücük bir bar. Bize iyi geldi. Ülke dertlerini unutmaya çalıştık. Biraz kederlendik, biraz keyiflendik.

folegandros-hora-gece (1)

Gençlerin gece sohbet için toplandığı kilisenin bahçesi ve arka planda Astarti

PATİTİRİ: Adanın gece kulübü diyebiliriz. Tabii böyle ufak bir adada çılgın bir gece kulübü beklemek çok manasız olur. 15-20 kişiden fazlası olmuyor. Müzikleri de çok iyi değil, sesi de köylüler rahatsız olmasın diye biraz kısık. Ama yine de isterseniz kendi kendinize dans edip eğlenebilirsiniz.

DİĞER: Köyün suvlakicisine, krepçisine, dondurmacısına ve fırınına da mutlaka uğrayın derim.

FOLEGANDROS’A NASIL GİDİLİR?

Folegandros’a gidebilmek için öncelikle Schengen vizenizin bulunması gerekiyor. Folegandros minicik bir ada olduğu için havalimanı yok. Tek seçenek deniz yolunu kullanmak. Atina‘dan Zanthe Ferries‘in gemileriyle 39 Euro ödeyerek 7 saatte ya da Seajets‘in hızlı feribotlarıyla 59 Euro ödeyeek 4 saatte gidebilirsiniz.

Ya da bizim gibi daha uzun ama keyifli bir yolu tercih edebilirsiniz. Biz Çeşme’den Sakız Adası’na geçtik. Oradan Paros’a, Paros’tan İos’a ve İos’tan Folegandros’a. Ama bizim kadar uzatmanıza da gerek yok. Zira Paros, Naksos, İos, Milos, Santorini ve Mikonos gibi birçok adadan Folegandros’a gemi ve feribot seferleri düzenleniyor. Mikonos ya da Santorini’ye seyahat planınız olursa, Folegandros’u da rotanıza almanızı şiddetle tavsiye ederim.

Biz İos’tan Folegandros’a Zante Ferries ile geçtik ve bilete 23 Euro ödedik. Folegandros’tan Paros’a ise Hellenic Seaways ile yalnızca 9 Euro’ya gittik.

folegandros-gemi (1)

Dönüşte bizi Folegandros’tan Paros’a götüren Hellenic Seaways’in Artemis isimli gemisi

FOLEGANDROS’TA NEREDE KALINIR?

Ada gibi tüm otelleri de çok güzel ama sanırım biz Folegandros’un en iyi otellerinden birinde kaldık. İsmi Odysseus Hotel. Mimarisi geleneksel. Odaları gayet şık ve konforlu. Her odanın kendi küçük balkonu var. Ege Denizi’ni 200 metre yüksekten gören manzarası ise efsane. Limandan otele ücretsiz servisle gidiliyor ama önceden arayıp bildirmek gerekiyor. Eğer odayı kahvaltı dahil almadıysanız, 12 Euro ödeyip kahvaltınızı otelde yapabilirsiniz. Oldukça doyurucu bir kahvaltısı var.

folegandros-odysseus-hotel (4)

İşte otelimiz.

folegandros-odysseus-hotel (3)

Bu da benim kaldığım oda.

folegandros-odysseus-hotel (2)

Odamın balkonundan gördüğüm manzara. Sabah kalkar kalmak bu manzarayı görmek tarif edilemez…

folegandros-odysseus-hotel (1)

Bu da balkondan her akşam gördüğüm günbatımı manzarası: Işıklandırılmış havuzun arkasında Ege Denizi, onun da arkasında batmakta olan güneşin kırmızıya dönen rengi ve yakınlardaki adaların bu kırmızılık içinde kendini gösteren silueti… Huzurlu ötesi…

 

INSTAGRAM: @orcundalarslan

 

ŞU YAZILAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

PAROS: Yunanistan’ın yeni Mikonos’u

İOS: Yunanistan’ın parti adası

MİDİLLİ ADASI REHBERİ